Historie

header-bubi

W.A. HAMEL N.V.

ZEILMAKERIJ EN DEKKLEDENFABRIEK
zonneschermen, markiezen, rolluiken en jaloezieën

“De firma Hamel werd omstreeks 1900 opgericht door de heer W.A. Hamel Sr., een energieke en vooruitstrevende persoonlijkheid, onder wier leiding het bedrijf een grote vlucht nam zodat men thans met meer dan 150 man personeel werkt.

Voor de zeevaart levert men o.a. aan nederlandse- en buitenlandse rederijen: presennings, bootskleden, koelzeilen en scheepszonnetenten; aan de industrie, spoor- en tramwegmaatschappijen: dekkleden, autokappen, wagonkleden, montagetenten en autopyjama’s (parkeerhoezen). Een van de belangrijkste takken van dit bedrijf bestaat uit het verhuren van dekkleden en jutekleden, voor afdekking en separatie van goederen aan de wal en aan boord van binnenvaart-, Rijn- en zeeschepen. Overal ter wereld treft men dan ook deze kleden aan.

Tenslotte vermelden wij nog dat in 1930 een speciale fabriek werd opgericht voor de vervaardiging van markiezen, rolluiken, rolhekken en jaloezieën uit hout, staal en hard lichtmetaal. Voor de vervaardiging van aluminium jaloezieën beschikt men over de modernste Amerikaanse machines, die in enkele uren uit het ruwe materiaal de moderne jaloezieën te voorschijn toveren zonder één las of schroef.”

Bovenstaand een omschrijving van de activiteiten zoals W.A. Hamel destijds in de markt opereerde. Deze tekst is afkomstig uit een “Uittreksel van het Nederlands Economisch Cultureel Archief.

“Zoncentrum Rotterdam b.v. is in 1973 opgericht als dochteronderneming van W.A. Hamel n.v. gevestigd aan de Oostzeedijk te Rotterdam (zie foto) en aan de Industrieweg te H.I. Ambacht.

Rond 1980 is W.A. Hamel n.v. gestopt met producerende activiteiten waarna Zoncentrum Rotterdam b.v. zelfstandig werd. W.A. Hamel n.v. ontwikkelde reeds in de jaren ‘60 de Harosol®, Haroscreen®, Harodark®, en Haroluifel®, producten die tot op de dag van vandaag nog steeds onderscheidend zijn en die nog steeds worden geproduceerd.

logo-hamel